Pirzola Yemeği Nasıl Yapılır?
13 Temmuz 2024

Pirzola Yemeği Nasıl Yapılır?

Pirzola

Pirzola, inek, dana, koyun, kuzu, tavuk gibi hayvanların sırt bölümünde bulunan kemikli yapının çıkarılması ile elde edilen bir et türüdür. Özellikle kuzu pirzola, kuzunun sırt bölümünde bulunan kemikli yapının tek tek ayrılarak elde edilmesiyle bilinir. Bu işlem, kuzu pirzolanın hem kemikli hem de kemiksiz olarak çıkarılmasını sağlar. Kullanılacak yemek tarifine göre hazırlanabilir. Aynı işlem, dana ve inek gibi büyükbaş hayvanlarda da uygulanarak pirzola elde edilir. Pirzola çıkarılırken üzerinde bulunan etin alınmaması gerekmektedir.

Kuzu Pirzola

Kuzu pirzola, özellikle lezzeti ve farklı aroması ile bilinir. Uygun tekniklerle pişirilmesi halinde içeriğindeki besin değerlerinden istifade edilebilir. Kuzu pirzola tercih edilerek mükemmel sofralar hazırlanabilir. Hem sunum açısından hem de görüntü açısından mükemmellik yaratır. Izgara, mangal veya tavada gerekli ısıda pişirilmesi ile içeriğindeki besleyici özelliklerden faydalanılır. Kolay pişmesi sayesinde uğraştırmaz.

Tavuk Pirzola

Tavuk pirzola, maliyeti açısından diğer hayvanların pirzolalarına göre daha ucuzdur. Bu nedenle her bütçeye uygun olması bakımından her evde tüketilmek için tercih edilir. Ancak üzerinde bulunan derinin çıkarılması faydalıdır. Aksi halde, yağ oranının yüksek olması sebebiyle kolesterol miktarının artmasına neden olabilir. Tavuk pirzola, ızgara, mangal, haşlama, fırında veya kızartma yöntemi kullanılarak pişirilebilir. Tavuk pirzolanın gereğinden fazla pişirilmesi kurumasına neden olur. Bu sebepten dolayı, içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin kaybolmaması için doğru tekniklerin kullanılması önemlidir.

Dana Pirzola

Dana pirzola, dananın en lezzetli ve kolay pişen kısımlarından biridir. Özellikle üzerinde bulunan et miktarının diğer hayvanlardakinden daha fazla olması, et sevenler için önemlidir. Kemikli olarak tüketilmesinin yanı sıra, kemik bölümünün çıkarılması ile de pişirilmeye hazırlanabilir. Genellikle kurban zamanında bu bölümün ayrılması ile kuru fasulye, güveç gibi yemeklerde kullanılır. Ayrıca dövülerek hazırlanması ile ızgara veya fırında pişirilmesi son derece uygundur.

Pirzolanın Marine Edilmesi

Hayvandan elde edilen pirzolanın pişirilmeden önce bazı tekniklerle marine edilmesi önemlidir. Özellikle zeytinyağı ve kekik gibi malzemelerle marine edilmesi, pirzolanın lezzetinin artırılmasına yardımcı olur. Zeytinyağı ve kekik, etin içerisine geçerek aromasını ve tadını daha farklı kılar. Bu sebepten dolayı pirzola pişirilmeden önce marine işleminin yapılması önemlidir. Bu süreç içerisinde tuz eklenmemesi tavsiye edilir. Tuz eklenmesi halinde etin sertleşmesine neden olacağı için istenilen tadın alınmasını engelleyebilir. Zeytinyağı, etin yumuşamasını sağlarken, bazı uygulamalarda etin içerisine salça ve süt gibi malzemeler de eklenerek marine edilebilir.


Önceden kasaptan alınan dana pirzola veya kuzu pirzolanın gerekli şekilde marine edilmesi ile bekletildikten sonra, akşam yemeği için hazırlanması amacıyla hazırlıklar yapılır.

Pirzola İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir kilo dana pirzola
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Bir tutam tuz
  • İsteğe göre yanına domates ve biber

Pirzola Nasıl Yapılır?

Pirzola alındıktan sonra, kekik ve zeytinyağı ile karıştırılarak marine edilip dolapta birkaç saat bekletilir. Akşam yemeği için hazırlandığında dolaptan çıkarılarak üzerine bir tutam tuz eklenir. Izgara ısıtıldıktan sonra pirzola, arkalı önlü en fazla 4 kez çevrilerek pişirilir. Ateşte uzun süre kalmaması gerekirken, ızgaranın ateşinin doğru sıcaklıkta olması önemlidir. Yanında domates ve biber de pişirilerek, isteğe bağlı olarak ayran, kola gibi meşrubatlarla servise hazır hale getirilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kemikli Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Pirzola Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Pirzola Patates Tarifi ve Malzemeleri

Pirzola Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pirzola Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Et Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Et Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Tavuk Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Tavuk Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirzola Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Pirzola Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kuzu Pirzola Nasıl Yapılır?

Fırında Kuzu Pirzola Nasıl Yapılır?

Pirzola Yemeği Nasıl Yapılır?

Pirzola Yemeği Nasıl Yapılır?

Mangalda Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Mangalda Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pirzola Nasıl Yapılır?

Evde Pirzola Nasıl Yapılır?

Fırında Pirzola Nasıl Yapılır?

Fırında Pirzola Nasıl Yapılır?

Pirzola Kaç Kalori?

Pirzola Kaç Kalori?