Tavada pirzola, oldukça lezzetli bir et yemeği türüdür ve hemen hemen her mutfakta tüketimi oldukça fazladır. Ancak bazı et yemeklerinin ev yapımı aşamasında etler kurur ve sertleşir. Bu sebeple bazı püf noktalar vardır. Bazı baharatlar ve yağ ile yumuşak kalmasını sağlayabiliriz.
Tavada Pirzola İçin Gerekli Malzemeler - 6 adet pirzola (isteğe göre ve kişi sayısına göre değişebilir)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya isteğe bağlı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam kekik
Tavada Pirzola Nasıl Yapılır?
Oda sıcaklığındaki pirzolalar geniş bir kabın içerisine alınır ve üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenir. Daha sonra etin her yerine zeytinyağı, tuzu ve karabiberi sürmek gerekir. Tuzun eti sertleştireceğini düşünenler kesinlikle yanılıyorlar; tuz eti sertleştirmez. Hatta birçok yemek kanalında etler pişirilmeden önce tuzlanır.
Sonraki işlem ise geniş bir tavayı yüksek ateşte kızdırmak gerekir. Daha sonra kızan tavaya pirzolalar ilave edilir. İşte tam bu esnada tavadan cızırtı sesi gelecektir. Eğer bu ses duyulmuyor ise tava yeterince kızmamış demektir. Bu durumda ise et suyunu salacaktır.
Etin her yüzünü pişirmek gerekir ve pişme süresi kişinin ağız tadına bağlıdır. Kimileri 1,5 dakika pişirir; bu süreçte pirzolanın dışı pişmiş, içi sulu olmaktadır. Çok pişmiş sevenler süreyi daha uzun tutabilirler. Bir diğer detay ise etleri sadece birer defa çevirmek gerekir; çok fazla çevrilir ise et işte o zaman sertleşir ve hiç lezzetli olmaz. Ayrıca pişme esnasında etin üzerine hiç bastırılmamalı çünkü bu şekilde et suyunu dışarıya salar.
Şu detay da çok önemlidir ki ateşin altını hiç kısmamak ve tavanın ağzını kapatmamak gerekir. Daha sonra, yani et piştikten sonra, servis yapmadan 1 veya 2 dakika önce başka bir tabakta bekletilip dinlendirmek gerekir. Daha sonra tavada pirzolayı kekik ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Pirzola Pişirmenin Püf Noktaları - Etin oda sıcaklığında olması pişirme sürecini kolaylaştırır.
- Tuz eti sertleştirmez, aksine lezzet katar.
- Yüksek ateşte pişirmek etin suyunu içinde tutmasını sağlar.
- Etleri sadece bir kez çevirmek önemlidir.
- Pişirme sırasında etin üzerine bastırmamak gerekir.
Ekstra Bilgiler
Pirzola pişirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da marinasyon süresidir. Etleri pişirmeden önce en az 30 dakika, tercihen birkaç saat marine etmek, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Marinasyon için zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
|
Doruk
05 Nisan 2024 Cumaİyi günler çocuklarım akşam için mangalda pirzola istediler fakat evin balkonunda çok koku olacağından tavada pirzola yapsam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Cevap yazCem Kuru
05 Nisan 2024 CumaMangalda ve tavada pişirilen pirzola damakta ayrı bir tat oluşturmaktadır. Bu nedenle pişireceğiniz pirzolada mangaldaki lezzeti yakalamanız oldukça zor. Ancak tavada pirzola hazırlarken sosunu iyi ayarlamanız halinde mangalda yapılandan daha iyi bir lezzet elde edebilirsiniz.
Şerafet
05 Nisan 2024 CumaMerhaba pirzolayı tavada da yapabilirsiniz. Öyle ki yapacağınız pirzola yine çok lezzetli olacaktır. Ancak tavada yapılan pirzola, mangalda yapacağınız pirzola kadar lezzetli olmayabilir. Bu durumda hazır pişirilmiş pirzola olarak da alabilirsiniz.
Soru Sor / Yorum Yap