Pirzola Mangal Pirzola denince akla ilk gelen kuzu pirzola olmaktadır. Ancak birçok kişi, kuzu pirzolayı maliyetli bulduğundan dolayı tavuk pirzola tercih ederek mangal sezonunu geçirmektedir. Pirzola mangal, yaz mevsiminin gelmesi ile en çok yapılan ve pikniklerin vazgeçilmezi olan bir yemek türüdür. Yemek denince akla nasıl kadınlar gelirse, mangalı erkekler daha lezzetli yapmaktadır. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan pirzola, damakların vazgeçilmez tadı arasında yerini almaktadır. Hem bütçeyi zorlamayan hem de doyurucu olan bu yemek, oldukça pratik ve hızlı bir şekilde yapılır. Pirzola mangal için en önemli nokta, közün bol olması ve aralıklı olarak çevrilmesidir. Ayrıca, sadece gençlerin değil, yaşlıların da rahatlıkla yiyebileceği tat ve yumuşaklıkta pişmektedir. Şimdi sizlere, eşim tarafından yapılan o lezzetli yemeğin tarifini paylaşacağım. Pirzola Mangal Tarifi İçin Malzemeler
Sosu İçin Malzemeler
Yanına İkram Etmek İçin
Pirzola Mangal Nasıl Yapılır? Yemeğimizi yapmadan önce sosumuzu hazırlamaya koyulalım. Sarımsakları ezelim, üstüne salçayı, kekiği, pul biberi, yağı, tuzu ve yoğurdu ekleyelim ve derin bir kabın içerisinde iyice karıştıralım. Pirzolaları hazırlamış olduğumuz sosun içine koyarak her tarafını iyice soslayalım. Daha sonra bir kabın içerisine koyarak soğuk bir alanda bekletelim. Pirzolamız dinlenirken, biz de mangalımızı yakalım. Odunlar ve kömür tamamen köz olunca, dinlenmekte olan pirzolamızı tele dizerek hazırlanan közün üzerine bırakalım. Ara sıra yelpaze yaparak ve teli çevirerek pirzolanın her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlayalım. Sonrasında köze soğanları gömelim ve pişmesini sağlayalım. Biberleri de közün üzerine koyarak pişirelim. Ancak domatesleri halka şeklinde dilimleyerek tele dizelim ve aynı pirzolaya yapılan işlem gibi yapalım. Hazır olan pirzola mangalı ve sebzeleri tabağa alarak servis yapalım. Ekstra İpuçları ve Püf Noktaları 1. Pirzolalarınızı marine ederken, en az 2 saat buzdolabında bekletmek, lezzetin daha iyi nüfuz etmesini sağlar. 2. Mangalın başında sürekli bulunarak, pirzolaların yanmasını engelleyebilir ve eşit pişmesini sağlayabilirsiniz. 3. Kuzu pirzola tercih ediyorsanız, etlerin daha yumuşak olması için marine süresini 4-6 saat olarak ayarlayabilirsiniz. 4. Pirzolalarınızı pişirirken, mangalın kapağını kapatarak içlerinin de iyice pişmesini sağlayabilirsiniz. 5. Yanında servis edeceğiniz soğan, biber ve domates gibi sebzeleri, etlerle aynı anda pişirerek sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |